Vi lever i dag i et præstationssamfund, og det er der flere og flere mennesker, der mærker presset af. Især i sportens verden, hvor der ofte er meget mere på spil end blot en sejr. Dette danner et enormt pres, der kan skade præstationerne i meget høj grad, hvis du ikke ved, hvordan du skal håndtere det.
Bliver du først mærket af presset, leder dette ofte til nervøsitet, lav selvtillid og frygt. Disse negative følelser gør det endnu sværere at præstere sit bedste, og du bliver fanget i en ond spiral. For at kunne modstå og overvinde dine indre modstandere skal du kende til de rigtige mentale værktøjer. Med de rette værktøjer kan du opbygge en stor mental styrke, der kan hjælpe i at stå imod pres og nervøsitet. Mentaltræning og sportspsykologisk arbejde er til alle sportsudøvere, der ønsker større overskud til at præstere deres bedste.
Hvad er mentaltræning?
Mentaltræning er en process, hvor du træner hjernen og sindet til at håndtere negative tanker og følelser på en bestemt måde. Målet med træningen er at opnå større kontrol over sine tanker, så du i sidste ende opnår at være komfortabel selv i de mest pressede situationer.
Dét kommer selvfølgelig ikke af sig selv. For at nå dertil afdækker vi, i samarbejde, dine indre tanke- og reaktionsmønstre. Dette gøres gennem samtaler og observationer af dig i situationer, hvor du skal præstere. På baggrund af dette lægger vi en plan om, hvordan du ideelt set skal forholde dig til pressede situationer, ift. hvordan du gør det nu. Planen indeholder også en konkret strategi for, hvordan du bevæger dig i den rigtige retning.
En anden fordel ved mentaltræning er, at du igennem den opnår en større indsigt i sig selv og sine tankemønstre. Du vil altså højst sandsynligt også lære dig selv og dine reaktioner at kende. Dette vil styrke dig i håndteringen af konflikter, angst og stress, og dermed gavne dig i alle områder af dit liv.
Optimér dit sportslige talent med mentaltræning
Ét område, hvor mentaltræning både er særligt velegnet og særligt anvendt, er i sportens verden. Sportsudøvere står ofte over for et meget stort og offentligt pres, særligt i forbindelse med vigtige kampe eller lignende. Dette ekstra store ydre pres kan lede til et øget indre pres, præstationsangst og lignende. Netop derfor er mentaltræning meget populært blandt alle former for sportsudøvere.
Hos HH Mentality er det netop sporten, og sportspsykologien, der er ekspertområdet. Praksissen har som udgangspunkt et fokus i at optimere din sportslige præstation, særligt under pres. Mentaltræning er altid en god idé for dig, der dyrker sport på et højt niveau. Du behøves ikke være professionel for at kunne få gavn af mentaltræning - faktisk er det ofte en god idé at starte så tidligt som muligt med det. På den måde lærer du at håndtere presset i takt med, at det stiger. Derudover undgår du at vente til ‘skaden’ allerede er sket. Når det er sagt, skal det dog understreges, at det aldrig nogensinde er for sent at starte med mentaltræning. Hellere sent end aldrig!
Hvorfor du bør få professionel hjælp til mentaltræning?
Noget af det ‘sværeste’ ved mentaltræning er at opnå en den første indsigt i ens egne indre reaktionsmønstre. Som mennesker er vi ofte slet ikke bevidste om, hvorfor og hvordan vi grundlæggende reagerer og tænker. Samtidig er det naturligvis meget svært at komme frem til en alternativ måde at tænke på. Denne form for selvindsigt kan være stort set umulig, og i hvert fald meget tidskrævende at komme frem til på egen hånd. Netop derfor er det så værdifuldt med en professionel, der med udefrakommende, objektive og professionelle øjne kan analysere din mentale situation. En professionel mentaltræner kan derudover udstyre dig med de rette mentale værktøjer, der får dig fremad.
Synes du, at mentaltræning lyder som noget, du kunne få gavn af, skal du endelig ikke tøve med at kontakte HH Mentality. Indehaver, mentaltræner og sportspsykolog, Henrik Hjarsbæk, tager gerne en uforpligtende snak med dig om, hvordan vi kan udforme et forløb, der passer nøjagtigt til dit behov.
//
Sportspsykologisk konsulent & mentaltræner Henrik Hjarsbæk
Comments